Jak si zorganizovat a naplánovat rok 2022 v 5 krocích

 

Začátek nového roku nám dává spoustu příležitostí k tomu, abychom se mohli pořádně zamyslet nad tím, čeho bychom chtěli v podnikání dosáhnout. Nejlepší je využít čas hned na začátku roku (třeba hned v lednu) k tomu, abychom se nad našimi cíli pořádně zamysleli a zprioritizovali čeho chce dosáhnout.
Když jde o plánování pro vaše podnikání, projekt nebo brand, nemusejí to být nějaké složité excellovské tabulky. Z všeho nejvíc potřebujeme mentální reset a ujasnění si, čeho chceme v novém roce ve svém podnikání dosáhnout.

Vypsala jsem pro vás jak si v 5 bodech, můžete své plány na nový rok krásně připravit a vykročit do něj pravou nohou.

Krok 1: dopřejte si trochu času k zamyšlení

Je možné, že si minulý rok možná nebudete chtít pamatovat úplně do detailů, je i tak důležité poznamenat si, co se vám v podnikání povedlo a co ne. Pomůže vám to neudělat stejnou chybu dvakrát - a umožní vám to dál dělat věci, které vám fungovaly! Jestli jste tohle dělala už v průběhu roku, zkuste všechny vaše poznámky seskupit na jedno místo, abyste si je mohla prohlédnout všechny pohromadě.
Tak a teď se zkuste zamyslet nad tím, jak se vám uplynulý rok povedl.




Promyslete si otázky, jako např:

  • Změnil se vám nějakým způsobem váš cíl? Jak? 

  • Zaměřila jste se na něco jiného, než jste původně měla v plánu?

  • Jakých cílů jste dosáhla ? Jakých cílů jste nedosáhla? Dokážete přesně určit, proč se vám to podařilo nebo nepodařilo?

  • Na čem jste vynaložila většinu svého času a energie? Věnovala jste ji těm nejdůležitějším věcem? Kolik času jste věnovala věcem, které nebyly důležité a/nebo nebyly naléhavé?

  • Jaké byly vaše největší úspěchy v tomto roce? Které věci měly na vás a vaše podnikání největší pozitivní dopad?

  • Jaké byly vaše největší výzvy? Jak byste se na ně mohla v budoucnu lépe připravit?

Poznamenejte si své úspěchy i neúspěchy, abyste lépe viděla, co si odnést do nového roku vašeho podnikání - a co naopak nechat v roce 2021.

Krok 2: Čas na lednový “jarní” úklid 

Tak jako si při jarním úklidu uklízíte skříň, stejně tak měli byste pouklidit i ve vašem podnikání. Zamyslete se nad tím, co můžete ze svého podnikání vyřadit nebo pozměnit, abyste mohla uvolnit místo novým věcem. Tento krok lidé často vynechávají, ale je jedním z nejdůležitějších. Sama ho doporučuji, protože když si „neuklidíte“ pryč úkoly, které už nejsou potřeba, tak vás bude stresovat příchod jakékoli nové věci. Díky tomu, že se nepotřebných věcí zbavíte, uděláte místo pro nové příležitosti. 


Položte si otázky jako např:

  • Které úkoly vám ubírají čas a energii? Jak si pro ně můžete vytvořit lepší vztah a hranice?

  • Jak můžete zefektivnit své procesy, abyste odstranili opakující se nebo zbytečné kroky?

  • Jaké úkoly můžete zcela odstranit nebo je svěřit někomu jinému, abyste si uvolnili více prostoru a mohli se soustředit na věci, které jsou pro vás důležitější?

  • Jak si můžete ve svém dni vytvořit více prostoru pro sebe? Můžete si vyhradit celý den nebo třeba půl dne výhradně na věci, které vás naplňují?

Krok 3: Zvizualizujte si to 

Tak máte za sebou první dva kroky. Než se vhrnete na jakoukoli logistiku, mám tu pro vás ještě jeden krůček. Dopřejte si půl hodinku ( nebo i pár dní, pokud je to pro vás příjemnější) sama se sebou. Zkuste si zvizualizovat jak by pro vás vypadal ideální rok 2022. Nemusíte u toho nic víc dělat, stačí se pohodlně usadit a zkusit si to představit. Nebo si to vypište do deníku.

Proč tohle děláme? Chtěla bych vás navést k tomu stavu myšlení, které jste měla, když jste s vaším podnikáním začínala…kdy skoro nic nebylo nemožné. Jaký byl vás největší sen? Po čem jste toužila? Změnily se nějak tyto sny? Vyhraďte si čas a opravdu se zamyslete nad tím, jestli ta cesta po kterou jdete je stále cestou, která vám dělá radost. Cestou, která vás motivuje a nejdete po ní jen proto, že je pohodlná.

Pár věcí k zamyšlení:

  • Jak podle vás vypadá úspěšný rok? A jak vypadá ten, který vás baví? Jak moc se liší vaše odpovědi na tyhle dvě otázky?

  • Jak si můžete udělat čas na věci, které pomáhají vašemu podnikání růst A ZÁROVEŇ čas na věci, které vám dělají radost a naplňují vás?

  • Uměla byste se znova napojit na ty části vašeho podnikání, které milujete a díky kterým jste vůbec začala podnikat?

Krok 4: Hurá do plánování 

Tak, v této chvíli v hlavě už nejpíš máte o vašem podnikání celkem jasno, mrkněme se tedy na logistiku. Zkuste si nanečisto vymezit v novém roce časové bloky větší cíle a milníky pro vás business. Můžou to být věci jako je vaše nabídka služeb, spuštění nového produktu, investice, na které se chystáte, věci, kterých byste chtěla dosáhnout atd.

Než si začnete vše vypisovat, zkuste se zamyslet nad tímto:

  • Co potřebujete udělat, abyste povýšila brand na další úroveň?

  • Jaké jednotlivé kroky musíte udělat, abyste se tam dostala?

  • Na co se můžete soustředit vy a co můžete předat někomu jinému?

  • Jak se můžete co nejlépe připravit na důležité investice?

  • Co můžete začít dělat hned teď, abyste mohla vaši cílovku připravovat na novou nabídku? nové služby?

To jak si naplánujete váš rok, je čistě na vás, způsobů je hodně. Možná si chcete naplánovat věci čtvrtletně nebo měsíčně. Možná si to chcete rozdělit do týdnů. Udělejte to tak, jak vám to nejvíce vyhovuje a nezapomeňte do planningu zakomponovat i prostor pro nečekané události nebo příležitosti.


Krok 5: Nastavte si cíle

Poté co budete mít váš rok nanečisto naplánovaný, můžete se vrhnout na nastavení vašich cílů! Čím specifičtější a měřitelnější, tím lepší. Je důležité si cíle nastavit už na začátku roku. Nemusí se týkat jen vašeho podnikání, klidně si tam hoďte 2-týdenní dovolenou na Hawaji. :) Jen do toho!  Je fajn mít i takové ty “odpočinkové” cíle. Je důležité si dovolit snít ve velkém. Jaký by byl váš nejbláznivější cíl pro vaše podnikání? Sepište si je a věřte, že se vám je podaří si je splnit. A třeba si toho splníte i víc, než jste čekala.

Zde je taková malá pomůcka, která vám pomůže si vaše cíle dobře nastavit:

  • Podle čeho dokážete měřit, že jste na správné cestě za vaším cílem? Jak často to musíte kontrolovat?

  • Jaké kroky musíte provést, abyste každého milníku dosáhla? Jak dlouho každý krok potrvá?

  • Jaké nové příležitosti se vám po dosažení jednotlivých cílů můžou naskytnout? Např. “Pokud budu mít za tyto tři měsíce X klientůí, budu si moct dovolit někoho najmout.” “Pokud se mi podaří vyprodat produkt XY, budu si moct zainvestovat do kurzu po kterém tak toužím.”

 Nastavení cílů není ale jen o práci, je důležité si vaše výhry uvědomit a oslavit je. A tohle si tam rovnou také můžete naplánovat :)

 
 

Máte na rok 2022 v plánu nový brand nebo

potřebuje nové grafické materiály?

Jestli jste připravená povýšit svůj brand se strategií na míru, se brandingem s duší nebo grafickými materiály, jste tu správně. Zjistěte, jak můžete začít spolupracovat

 
 
Previous
Previous

Proč investovat do strategického brandingu?