Proč investovat do strategického brandingu?

 

Proč je důležité mít brand postavený na kvalitních základech?

Jelikož se naše společnost postupně přesunula od masové výroby k masové přizpůsobivosti, naše možnosti se rozšířily. Máme k dispozici spoustu informací a málo času. Proto naše stará metoda porovnávání produktů podle jejich vlastností a výhod už nefunguje.

Dnes zakládáme naše nákupní rozhodnutí primárně na symbolických vlastnostech. Jak to vypadá? Kde se to prodává? Jací lidé si to kupují? Kdo to vyrábí? K jakému „kmeni“ se přidám, když si to koupím?

Namísto porovnání vlastností a výhod rozhoduje o koupi úroveň důvěry, kterou zákazník cítí k produktu.

Budování důvěry je základním cílem brand designu.


Spousta dnešních společností váhá investovat do kvalitního brandingu. Proč? Není jednoduché si vypočítat spojitost mezi úspěšným brandingem a počitatelnými výnosy. Ale jednoduchým faktem zůstává, že nemůžete stanovit přesnou cenu na hodnotu vývoje opravdu autentického brandu.

Proč investovat do brandingu?

Důležité slovo tady je „investovat“. Příliš mnoho společností kouká na branding jako na další výdaj jejich marketingového rozpočtu. Ovšem když pochopíte, jak nedílnou součástí je branding pro ovlivnění zákazníkova chování, tak uvidíte, že se nejedná jen o nějakou taktiku. Jedná se o dlouhodobou strategii, která je během života vaší společnosti schopna vynést váš zisk k nebesům. Podívejte se na výběr pěti zisků, které získáte z investice do brandingu:

1. OSLOVÍTE IDEÁLNÍ ZÁKAZNÍKY

Základem jakéhokoliv brandingu je průzkum vašich zákazníku. Ten vám pomůže přesně identifikovat, které typy lidí jsou naladěni na stejnou vlnu, jako vaše firma. Jasně definovaná uživatelská persona vám umožní vytvořit marketingové texty, které jsou specificky zacíleny na vašeho ideálního zákazníka. Ideální zákazníci nemají jen větší šanci si u vás něco koupit, také jsou výrazněji loajálnější vůči vaší firmě. A máloco je důležitější než brandová loajalita.

2. JEDNODUŠEJI UZAVŘETE SPOUSTU OBCHODŮ

Správně definované, strategicky pozicované brandy se snadněji prodávají. To proto, že jejich hodnotová propozice je u zabudovaná do vyprávění příběhu značky. Argument jedinečnosti a nadřazenosti dobře pozicovaného brandu už byl jasně stanoven. To shazuje velké břemeno z ramen vašich obchoďáků. Branding dává vašemu obchodnímu teamu unikátní převahu, která jim dovoluje uzavřít více obchodů rychle a sebevědomě.

3. STANOVÍTE SI VYŠŠÍ CENY

Zákazníci si nekupují předměty, kupují si značky (jo, tady jsem se rozhodl to slovo použít).
A zákazníci jsou ochotni zaplatit vyšší cenu za produkty od společnosti, kterou považují za nadřazenou. Efektivní branding vám umožní pozicovat vaši společnost jako leadera vašeho oboru s hodnotovou propozicí, kterou nemůže žádný z vašich konkurentů nabídnout. To vám umožní stanovit si vyšší ceny za vaše produkty či služby.

4. ZVÝŠÍTE MARKETINGOVOU EFEKTIVITU

Nejjednodušší způsob, jak zefektivnit vaše marketingové snahy, je zainvestovat do brandu, od kterého se marketing odvíjí. Pokud je váš brand jednotný a správně vyjádřený, vaše marketingové snažení bude také. Jak bylo řečeno výše, průzkum zákazníků vám umožní tvořit cílené kampaně, které jsou vysoce relevantní pro vaše ideální zákazníky.

5. ZVÝŠÍTE HODNOTU VAŠÍ značky

Nikdy nepodceňujte sílu hodnoty vašeho brandu. Nejenže obhájíte vyšší cenu za vaše služby, ale také to může mít pozitivní vliv na hodnotu vašich akcií. Jak lidé pohlíží na vaši společnost rozhoduje o tom, jak se zákazníci chovají a jejich chování určuje vaše finanční výkony. Z dlouhodobého hlediska je důležité myslet na to, že brandu sama o sobě roste hodnota. To hlavně v případě, že byste se rozhodli vaši firmu prodat. Podívejte se na Coca-Colu, u té tvoří hodnota jejího brandu celou TŘETINU celkové hodnoty společnosti.

Jste připravená na další krok?

Pokud máte zájem povýšit své podnikání díky strategii, brand identitě nebo soulful designu, kontaktujte mě prosím zde.

 
 
 
 
Next
Next

Jak si zorganizovat a naplánovat rok 2022 v 5 krocích